Main Menu
Artikel vernieuwd november 2023 gebaseerd op belastingplan 2024.
Al in 2018 werd de wet excessief lenen bij eigen vennootschap aangekondigd maar vervolgens uitgesteld. De grens was toen gesteld op 500.000 euro. In het coalitieakkoord staat vermeld dat deze grens wordt opgeschroefd naar 700.000 euro en daar is dus mee ingestemd. In het belastingplan van 2024 is de grens weer gesteld op 500.000 euro, dit gaat in vanaf 2024. Dit zijn de details:
We geven je drie mogelijkheden om te voorkomen dat jouw lening onder de wet excessief lenen valt:
Je hebt tot het eerste toetsmoment op 31 december de tijd om je leningbedrag af te bouwen of volledig af te lossen.
Kies ervoor je lening bij je eigen vennootschap eenvoudig geheel of gedeeltelijk te herfinancieren.
Je kunt het bedrag dat je boven de 700.000 euro (in 2024 500.000 euro) leent bij je eigen vennootschap uitkeren als dividend.
Wil je meer weten over de wet excessief lenen? Neem dan contact op met een adviseur bij jou in de buurt.
Financieringsgilde geeft je onafhankelijk advies over jouw mogelijkheden.
Natuurlijk doen we dat in een persoonlijk advies bij jou in de buurt. En met ruim 50 kantoren is er altijd een adviseur in jouw regio.
Adviseur Bedrijfsfinancieringen MKB
De meeste ondernemers willen graag een persoonlijke toelichting. Deze service is kosteloos en vrijblijvend.
Arco Michaëlis - Alphen aan den Rijn - 20/11/2024
Brian Willemsen - Naaldwijk - 18/11/2024
Mias Hiemstra - Oudeschoot - 18/11/2024
Annette - Liempde - 18/11/2024
meneer G. Koelewijn - Nijmegen - 13/11/2024
Mark Veldman - Zuidwolde - 11/11/2024
Mirella Heideveld - Hattem - 08/11/2024
De maatregel is van toepassing op iedereen die minimaal 5% belang heeft in een vennootschap. Bij dat belang word je beschouwd als aanmerkelijkbelanghouder zoals een DGA.
Alles wat een aanmerkelijkbelanghouder en zijn of haar partner lenen bij de eigen vennootschap boven het toegestane bedrag van 500.000 euro (vanaf 2024) wordt beschouwd als bovenmatig lenen en valt daarmee onder de wet excessief lenen.
Verbonden personen
Voor de fiscus maakt het niet uit of de lening op naam staat van de aanmerkelijkbelanghouder of de partner en tot wiens individuele vermogen de schuld behoort.
Is er een lening verstrekt vanuit de vennootschap aan personen die aan jou of je partner zijn verbonden zoals kinderen, kleinkinderen, ouders of grootouders? Dan valt die schuld ook onder deze maatregel als het totale leenbedrag meer bedraagt dan 500.000 euro.
Let op: Voor iedere aanmerkelijkbelanghouder zoals een DGA wordt afzonderlijk beoordeeld of er sprake is van bovenmatig lenen.
De inkomstenbelasting wordt opgelegd aan de aanmerkelijkbelanghouder en dus niet aan degene aan wie het geld is uitgeleend tenzij de persoon aan wie het geld is uitgeleend zelf meer dan 5% aanmerkelijk belang heeft. In dat geval wordt het gedeelte van de schuld dat boven de 500.000 euro valt bij de uitlener zelf belast in box 2.
Borgstelling
Heb je een lening bij je eigen vennootschap die niet onder zakelijke voorwaarden valt? Dan valt deze ook onder de wet excessief lenen want alle type leningen bij de eigen vennootschap behoren hiertoe ongeacht het doel van de lening.
Daarop is één uitzondering van toepassing: Heb je als aanmerkelijkbelanghouder een borgstelling afgegeven voor de schuld van een persoon die aan jou of je partner is verbonden? Dan val je buiten deze maatregel. Ook vorderingen en rechten op de vennootschap worden niet verrekend met de schulden van de vennootschap.
Leen je als aanmerkelijkbelanghouder om het geld vervolgens door te lenen aan een derde? Dan is de wet excessief lenen wel van toepassing.
Voorbeeld
Stel je bent aanmerkelijkbelanghouder en je leent 600.000 euro bij je eigen vennootschap om vervolgens door te lenen aan je zoon die al een lening van 500.000 euro bij de bv heeft lopen. Dan leent je zoon indirect 600.000 euro bij de bv en wordt dat bedrag gezien als bovenmatig lenen.
Bij de ouder wordt dan het bedrag van 100.000 euro aangemerkt als bovenmatig lenen en belast met inkomstenbelasting.
Al onze reviews worden verzameld op het onafhankelijke review-platform van klantenvertellen.
snel correct zit er boven op voor je gewoon een topper
Arco Michaëlis - Alphen aan den Rijn - 20/11/2024
Vanaf het eerste gesprek al meteen een vertrouwd gevoel en laagdrempelig informatie verstrekken zodat het voor elke leek duidelijk is. Ook toen de situatie op korte termijn wijzigde, werd er snel in oplossingen gedacht om toch tot een financiering te komen.
Brian Willemsen - Naaldwijk - 18/11/2024
Gijs heeft voor ons snel en doeltreffend vastgoed financiering gevonden en geregeld. prettige samenwerking en een transparant proces. Op naar een volgende ronde wat ons betreft.
Mias Hiemstra - Oudeschoot - 18/11/2024
Harm Raaijmakers is deskundig, denkt goed mee, luistert goed, is altijd bereikbaar, neemt alle tijd en is zeer vriendelijk. Ik ben zeer tevreden. Zeker een aanrader.
Annette - Liempde - 18/11/2024
Goede service en snel geregeld !!
meneer G. Koelewijn - Nijmegen - 13/11/2024
Inmiddels 5e financiering/lease oplossing geregeld via Financieringsgilde Drenthe. Wesley Buning werkt snel af en reageert zeer vlot op vragen! Ook voor het opzetten voor lease constructies voor onze klanten een goed adres!
Mark Veldman - Zuidwolde - 11/11/2024
Duidelijk in uitleg en opties
Mirella Heideveld - Hattem - 08/11/2024
Als je als aanmerkelijkbelanghouder of personen die daaraan zijn verbonden geld bij je eigen vennootschap leent om een eigen woning (let op: je hoofdverblijf, geen tweede woning) te financieren, geldt dit als uitzondering op de wet excessief lenen.
Maar ben je na 31 december 2023 van plan om te lenen bij je eigen vennootschap met als doel een eigen woning te financieren, dan ben je wel verplicht hypotheekrecht aan je vennootschap te verstrekken. Doe je dat niet, dan wordt het gedeelte van de schuld boven de 500.000 euro ook gezien als bovenmatig lenen en betaal je dus inkomstenbelasting.
Geen dubbele heffing
Om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt, is de wet excessief lenen die in 2018 al werd aangekondigd in eerste instantie uitgesteld. In de wet die in 2023 in werking treedt, wordt dubbele heffing voorkomen. Hoe dit werkt? Het bedrag van de lening dat boven de 500.000 euro valt en waarover je belasting betaalt, wordt opgeteld bij het maximale toegestane bedrag van de leningen.
Als je vervolgens op een later moment aflost op deze leningen, wordt er een negatief fictief regulier voordeel in box 2 in aanmerking genomen dat gelijk staat aan het afgeloste bedrag, tot 500.000 euro. Hierbij geldt namelijk de voorwaarde dat over het afgeloste leningbedrag eerder al fictief regulier voordeel is betaald.
Internationaal zakelijk actief?
Om te voorkomen dat de Belastingdienst bij immigratie of remigratie naar Nederland belasting gaat heffen over schulden die je als aanmerkelijkbelanghouder in het buitenland bent aangegaan, zijn er regels opgesteld. Meer weten hierover? Vraag een van onze adviseurs bij jou in de buurt wat dit voor jou betekent.
Wanneer treedt de wet excessief lenen exact in werking?
Met ingang van 1 januari 2023 treedt de wet excessief lenen in werking. Het eerste toetsmoment, het tijdstip waarop er beoordeeld wordt of er sprake is van bovenmatig lenen, vindt plaats op 31 december 2023. Dat geeft je nog even de tijd om eventuele bovenmatige schulden af te lossen.
Vergelijk samen met jouw adviseur meer dan 100 producten. Ook die van je eigen bank.
In één keer succesvol door onze onderbouwing op alle belangrijke onderdelen.
Ontvang korting op je afsluitkosten, omdat wij als collectief voor je onderhandelen.
Jouw persoonlijk adviseur regelt alles voor je. Van aanvraag tot financiering.
Hoofdkantoor
Kapoeniestraat 13
7001 CB Doetinchem
(085) 864 03 03
info@financieringsgilde.nl