Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bedrijfspand met woning

Je hebt een bedrijfspand met een woning op het oog. Dit is precies wat je wil: wonen en werken combineren.

Maar hoe financier je eigenlijk een bedrijfspand met woonbestemming: met een privé hypotheek of met een zakelijke lening? En wat zijn de fiscale consequenties? 

We nemen het samen met je door. 

Bedrijfspand met woning

Een bedrijfspand met woning financieren?

Bouwkundig en kadastraal

Voordat je je droompand koopt, is het van belang dat je weet hoe de totale ruimte bouwkundig en kadastraal is verdeeld. Afhankelijk van die verdeling kun je een financiering afsluiten vanuit privé, vanuit je bedrijf of een combinatie daarvan.

Bouwkundige splitsing

Naast de verdeling van de woning speelt de bouwkundige splitsing ook een bepalende rol bij de financiering van het pand. Heeft het woongedeelte van het pand een eigen ingang en eigen voorzieningen? En heeft het bedrijfsgedeelte dat ook? Dan is er sprake van een bouwkundige splitsing met twee aparte eenheden.

Andersom geldt hetzelfde: hebben de woon- en bedrijfsruimte niet hun eigen ingang en voorzieningen? Dan is er geen sprake van een bouwkundige splitsing. Een taxateur kan je helpen om dit voor je financiering duidelijk vast te leggen.

Kadastraal splitsen

Nadat het pand bouwkundig is gesplitst, is het tijd om de eenheden – het bedrijfspand en de woning – ook kadastraal te splitsen. Zodra dat gebeurd is, krijgen beide eenheden in het Kadaster een apart registratienummer en kunnen de twee eenheden los van elkaar worden gefinancierd.

Bedrijfspand met woning-Andre Hendriksen Financieringsgilde

Persoonlijk advies

Wil je meer weten over een financiering van een bedrijfspand met woning? Neem dan contact op met een adviseur bij jou in de buurt.

Financieringsgilde geeft je onafhankelijk advies over jouw mogelijkheden.

Natuurlijk doen we dat in een persoonlijk advies bij jou in de buurt. En met ruim 50 kantoren is er altijd een adviseur in jouw regio. 

Andre Hendriksen

Directeur Financieringsgilde

Bedrijfspand met woning

Zakelijk of prive vermogen

De Belastingdienst onderscheidt 3 soorten vermogen voor de inkomstenbelasting: 

  • verplicht ondernemingsvermogen,
  • verplicht privévermogen en 
  • keuzevermogen.

Tot het keuzevermogen behoren de vermogensbestanddelen die je als ondernemer zowel zakelijk als privé gebruikt. Zaken of goederen met een wisselend of een gemengd gebruik. Daarbij mag je kiezen of je dat tot je ondernemings- of privévermogen rekent. Jouw keuze wordt duidelijk doordat je het betreffende vermogensbestanddeel al dan niet op de balans opneemt.

Vrijstelling van btw

We gaan verder met de fiscale consequenties. Heb je een bedrijfspand met woonbestemming privé gefinancierd? Dan hoef je geen omzetbelasting te betalen als je het pand doorverkoopt. De hoofdregel is dat de verkoop van onroerende zaken is vrijgesteld van btw. Daarop gelden een paar uitzonderingen:

  • Als je binnen twee jaar nadat je een onroerend goed in gebruik hebt genomen, weer doorverkoopt, dan betaal je wel btw.
  • En bij de verkoop van een bouwterrein geldt altijd een btw-verplichting.

De voordelen van een bedrijfspand met woning op een rij:

Bereken hier je maandlasten voor een bedrijfspand met woning

Gratis en vrijblijvend

Kies uit meer dan 50 geldverstrekkers

Door te vergelijken krijg je betere voorwaarden. Logisch. 

SNS
Voldaan
Rabobank-2
ING
ABN Amro
BeeQuip
ABC Finance
Fundr
Hilterman lease
Qredits
Alfa
Boozt24
Novicap
SVEA
Ebury
Floryn
New10
Briqwise
Collin Crowdfund
Coral Capital
DCMF
Domivest
Finker
GeldVoorElkaar
Mogelijk
NIBC
UnitedGrowth
RNHB
Debitroom
CapitalBox
Casarion
De nederlandse
Factris
SolidBriq
Tryg Garanti
Voordegroei
Youlend
Waardevoorjegeld
smeGo
ABN Amro Lease
Bibby Financial Services
AltFin
Build
DuurzaamInvesteren.nl
Findio
Grenke
Invesdor
Lease.auto
Nestr
Riverbank
TriodosBank
Vitru
Yesqar
ZoofaLease

Bedrijfspand met woning financieren

Opteren BTW bij bedrijfspand met woning

Heb je het bedrijfspand met woning destijds aangeschaft met btw, dan kan het voordeliger zijn om de verkoop ook met btw te doen in verband met de mogelijke btw-herziening. Die keuze moet je zelf duidelijk maken. De Belastingdienst noemt dat opteren. 

In de volgende gevallen kun je niet opteren:

  • Als de koper de onroerende zaak voor minder dan 90% gebruikt voor belaste omzet.
  • Als de onroerende zaak wordt verkocht als onderdeel van de verkoop van een bedrijf.
  • Of iets zakelijk of in privé is gefinancierd, maakt niet uit voor de omzetbelasting. Ook een zakelijk pand gaat in het algemeen dus over zonder btw als er niet wordt geopteerd. 

Onze adviseurs staan altijd voor je klaar om je te helpen bij jouw situatie.

bedrijfspand met woning

Dit zeggen onze klanten

Al onze reviews worden verzameld op het onafhankelijke review-platform van klantenvertellen.

10

zeer goed correct en snel gewoon een topper

snel correct zit er boven op voor je gewoon een topper

10

Top service, en voor elke situatie een oplossing.

Vanaf het eerste gesprek al meteen een vertrouwd gevoel en laagdrempelig informatie verstrekken zodat het voor elke leek duidelijk is. Ook toen de situatie op korte termijn wijzigde, werd er snel in oplossingen gedacht om toch tot een financiering te komen.

9

perfecte service

Gijs heeft voor ons snel en doeltreffend vastgoed financiering gevonden en geregeld. prettige samenwerking en een transparant proces. Op naar een volgende ronde wat ons betreft.

10

deskundig, meedenkend en vriendelijk

Harm Raaijmakers is deskundig, denkt goed mee, luistert goed, is altijd bereikbaar, neemt alle tijd en is zeer vriendelijk. Ik ben zeer tevreden. Zeker een aanrader.

10

Super service

Goede service en snel geregeld !!

10

Altijd snel en professioneel!

Inmiddels 5e financiering/lease oplossing geregeld via Financieringsgilde Drenthe. Wesley Buning werkt snel af en reageert zeer vlot op vragen! Ook voor het opzetten voor lease constructies voor onze klanten een goed adres!

10

Helder en prettig

Duidelijk in uitleg en opties

Bedrijfspand met woning

Kosten bedrijfspand met woning

Aftrekbaar

Bij een zakelijke financiering zijn de kosten die je maakt zoals advieskosten en verbouwingskosten aftrekbaar van de winst in de onderneming. Als je iets tot je ondernemingsvermogen rekent, dan zijn de kosten die daarmee samenhangen ook zakelijk en dus aftrekbaar. Verbouwingskosten worden wel vaak geactiveerd op de balans en vervolgens afgeschreven.

Criterium van 30%

Als je minimaal 30% van je inkomen daadwerkelijk verdient in de bedrijfsruimte, dan is de voorbelasting aftrekbaar. Daarbij geldt als uitgangspunt dat je niet elders over soortgelijke werkruimte beschikt. Want als je elders wel werkruimte hebt, geldt de bijna onmogelijke eis dat 70% van het inkomen fysiek in de werkruimte thuis moet worden verdiend.

De winst uit je onderneming moet je dus voor 70% of meer genereren vanuit de werkruimte. Vanuit wil zeggen dat de werkzaamheden vanuit het kantoor worden georganiseerd. Deze eis levert in de praktijk voor de meeste ondernemers weinig problemen op. Als aanvullende eis geldt dat de inkomsten voor tenminste 30% fysiek in de werkruimte moeten worden verworven. Voor ondernemers die hun geld op de weg of bij de klant verdienen, is het moeilijk te voldoen aan dit criterium.

Vier redenen voor onafhankelijk advies

Beste voorwaarden

Vergelijk samen met jouw adviseur meer dan 100 producten. Ook die van je eigen bank.

Grootste slagingskans

In één keer succesvol door onze onderbouwing op alle belangrijke onderdelen.

Voordeel

Ontvang korting op je afsluitkosten, omdat wij als collectief voor je onderhandelen.

Geen gedoe

Jouw persoonlijk adviseur regelt alles voor je. Van aanvraag tot financiering.