Wat houdt de Wet opheffing verpandingsverboden precies in?
Een verpandingsverbod is een bepaling in een contract of in de contractvoorwaarden waarin staat vermeld dat op een vordering geen pandrecht kan worden gevestigd. Als zo’n verpandingsverbod is opgenomen, betekent dit dat deze vordering door de kredietnemer niet als zekerheid aan de bank kan worden verpand. Een bedrijf neemt zo’n verpandingsverbod op in een contract om te voorkomen dat de eigenaar opeens wordt opgezadeld met een onbekende schuldeiser. Vanuit het oogpunt van het bedrijf is het heel begrijpelijk om zo’n verpanding te verbieden. Maar voor jou als ondernemer is het heel vervelend dat dit geld waar jij recht op hebt, niet kan worden meegenomen als onderpand bij de aanvraag van jouw financiering, waardoor jij minder zekerheid kunt geven aan de geldverstrekker.
De Wet opheffing verpandingsverboden die op 11 juni jl. door de Tweede Kamer is aangenomen, maakt daar een einde aan. De ingangsdatum van de wet is nog niet bekend, maar vanaf dat moment mag je bij een financieringsaanvraag, net als in veel andere Europese landen, openstaande vorderingen als onderpand gebruiken.
Wet opheffing verpandingsverboden
Wat verandert er voor mij als ondernemer als deze wet in werking treedt?
Deze nieuwe wet geeft jou als ondernemer de mogelijkheid om openstaande facturen direct te gebruiken voor een financiering. De wet zorgt er zo voor dat de kredietverlening in vooral het midden- en kleinbedrijf wordt gestimuleerd, want je kunt een geldverstrekker meer zekerheid bieden. Er is dus meer ruimte voor investeringen, innovatie en groei. Zie jij een kans voor jouw bedrijf die je niet wil laten liggen? Dan kun je nu sneller handelen zonder te wachten op de betalingen van je klanten.
Wet opheffing verpandingsverboden
De wet maakt nieuwe financieringen mogelijk
Als jouw bedrijf snel groeit en je extra kapitaal nodig hebt om bijvoorbeeld een nieuw product op de markt te brengen of je pand uit te breiden, dan kun je voortaan je openstaande facturen gebruiken als onderpand voor een lening. Dat kan op verschillende manieren:
Factoring
Bij de aanvraag van een financiering kun je bijvoorbeeld via factoring je facturen als zekerheid aanbieden bij de geldverstrekker. Bij factoring verkoop je je facturen aan een factoringbedrijf. In ruil daarvoor krijg je direct een groot deel van het factuurbedrag uitbetaald, vaak tussen de 70% en 100%. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot jouw klant betaalt, maar dat je direct over het geld kunt beschikken. Daarmee wordt jouw cashflow aanzienlijk verbeterd. Zo kun je sneller inspelen op kansen in de markt en tegelijkertijd je cashflow gezond houden.
Debiteurenfinanciering
Een financiering aanvragen op basis van het totaal aantal uitstaande facturen kan ook. Dit geld heb je nog te goed en kan daarom als onderpand fungeren voor de geldverstrekker. Een debiteurenfinanciering biedt meer flexibiliteit dan traditionele bankleningen, omdat het bedrag dat je kunt lenen groeit naarmate je omzet toeneemt.
Wet opheffing verpandingsverboden
Verschillen op een rij
Factoring
- 50% - 90% voorschot
- Jouw klant betaald aan factoringbedrijf
- Klant wordt op de hoogte gesteld
Factuur financiering
- 100% minus rente
- Jouw klant betaald aan jouw bedrijf
- Breng zelf je klant op de hoogte