Solvabiliteit

Als ondernemer beschik je niet altijd zelf over voldoende middelen om een nieuwe machine, bedrijfsbus of een nieuwpand aan te kopen. Een financiering aanvragen is dan een oplossing. De geldverstrekker wil voor het verstrekken van de lening graag weten wat jouw solvabiliteit is. Maar wat houdt solvabiliteit eigenlijk in en hoe bereken je dat?

Wat is solvabiliteit?

De solvabiliteit is een getal dat aangeeft of je bedrijf financieel gezond is. Daarmee wordt duidelijk of jouw bedrijf kan voldoen aan zijn verplichtingen op lange termijn. De solvabiliteit geeft aan wat de verhouding is tussen je eigen vermogen (bezittingen) en het vreemd vermogen (schulden). Heb je veel eigen vermogen in je bedrijf? Dan ben je minder afhankelijk van geldverstrekkers en vaak in staat zelf een investering te doen. Zijn je schulden hoger dan je bezittingen? Dan lopen geldverstrekkers of leveranciers meer risico om hun geld te verliezen als je bedrijf failliet gaat. Daarom is de solvabiliteit een belangrijke indicatie voor de financiële gezondheid van je bedrijf.

Hoe kan ik mijn solvabiliteit berekenen?

Je kunt de kredietwaardigheid van je bedrijf berekenen door het eigen vermogen te delen door het totale vermogen en dat te vermenigvuldigen met 100%. Je eigen vermogen is je bezittingen (activa) minus je schulden (passiva). Een voorbeeld van je activa zijn je inventaris, het vastgoed, de voorraad en het geld dat je tegoed hebt van klanten. Passiva bestaan uit je eigen geld en middelen (je eigen vermogen dus) en het geld dat je hebt geleend van derden (vreemd vermogen).
In de balans in je jaarrekening staan alle bedragen van je eigen vermogen en je totaal vermogen vermeld. De balans vormt daarom bij het berekenen van je solvabiliteit het uitgangspunt.

Wat is het solvabiliteitsratio?

Het solvabiliteitsratio is een ander woord voor solvabiliteit; een getal dat aangeeft of je bedrijf financieel gezond is. Maar zo’n getal zegt op zichzelf nog niet zoveel. Om te bepalen of je een gezonde solvabiliteit hebt, moet je weten wat de norm is. Daarvoor zijn verschillende maatstaven beschikbaar. Een bank of een verzekeraar kan bijvoorbeeld zelf een solvabiliteitseis stellen. Maar ook per sector kan de solvabiliteit sterk verschillen.

Wil je weten welke financieringsmogelijkheden jij hebt? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag zodat jij de beste financiering krijgt voor jouw situatie.