Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inzicht krijgen in je financiële situatie op lange termijn? Maak een prognose

Als ondernemer heb je regelmatig behoefte aan inzicht in je financiële situatie op lange termijn. Door het maken van een prognose krijg je een duidelijk beeld. Hoe maak je een prognose? Wij nemen de stappen samen met je door.

Als ondernemer heb je regelmatig behoefte aan inzicht in je financiële situatie op lange termijn. Groeit jouw bedrijf? Of gaat het juist even wat minder? Een prognose geeft je een helder overzicht waar jij het komende jaar of de komende jaren staat.

Wat is een prognose?

In een prognose, ook wel exploitatiebegroting genoemd, gaat het om de winst en het verlies van jouw bedrijf in het komende jaar of de komende jaren. Met andere woorden: wat zijn jouw kosten en welke omzet heb je daar minimaal voor nodig om winst te maken.

Voor wie is een prognose bedoeld?

Een prognose maak je voor jezelf om je ambities in kaart te brengen. Maar een prognose aanleveren voor jouw bedrijf kan ook een vraag zijn van een geldverstrekker. Een geldverstrekker neemt een risico als hij geld in jouw bedrijf steekt. Om een inschatting te maken van dat risico wil hij uiteraard zekerheid in hoeverre jij in staat bent om aan je maandelijkse verplichtingen te voldoen.

Hoe maak je een prognose?

Om een goede prognose van jouw bedrijf te maken, ga je stap voor stap te werk:

1. Bepaal je omzet

Hoeveel omzet verwacht je het komende jaar of de komende jaren met jouw bedrijf te maken?

2. Bepaal je inkoopwaarde

Wat is je inkoopwaarde? Trek dit bedrag af van de omzet die je bij stap 1 hebt bepaald. Het bedrag dat overblijft, is je brutowinst.

3. Maak je bedrijfsresultaat inzichtelijk

Tel al je overige kosten zoals personeel, bedrijfsruimte, verzekeringen en elektra bij elkaar op. Ook je afschrijvingen, de waardevermindering van je bedrijfsmiddelen, neem je als kosten mee. Trek dit totale bedrag vervolgens van de brutowinst af. Wat je dan overhoudt, is je bedrijfsresultaat. Jouw bedrijfsresultaat is je nettowinst, ook wel je bruto-inkomen genoemd.

4. Bereken je belastingverplichting

Wat zijn jouw belastingverplichtingen? Heb je bijvoorbeeld een eenmanszaak, dan betaal je inkomstenbelasting. Trek van het bedrijfsresultaat dat je in de vorige stap hebt berekend je belastingverplichting af.

5. Bereken je nettowinst

Het bedrag dat je nu overhoudt, is je netto-winst.

Tot slot

Een prognose maak je om inzicht te krijgen of te geven in de financiële situatie van jouw bedrijf in het komende jaar of in de komende jaren. Beschrijf in je prognose daarom ook een aantal mogelijke scenario’s om aan te geven welke kant het op kan gaan met jouw bedrijf. Heb je al toekomstige opdrachten of orders ontvangen? Neem ook die dan mee in je toelichting. 

Hulp nodig bij het opstellen van jouw prognose? Dowload hier het Excel-bestand om je op weg te helpen of neem contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag.

Ook inzicht krijgen in je financiële situatie op korte termijn? Maak dan een liquiditeitsbegroting en weet hoe je er de komende maanden voor staat.