Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Alles wat je moet weten over factoring via verpanding of cessie

Wil je zakelijk geld lenen door een financiering aan te vragen voor je facturen? Dan kun je kiezen voor factoring via verpanding of cessie. Een factuur verpanden of een factuur cederen komt in feite op hetzelfde neer. Want in beide gevallen levert het jou direct werkkapitaal op. Maar er zijn wel degelijk verschillen. In dit blog vertellen we je wat de termen betekenen en wat de verschillen zijn zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou past.

In Nederland ligt de gemiddelde betalingstermijn voor B2B-facturen op 40 dagen. Als je 40 dagen moet wachten totdat jouw openstaande facturen zijn betaald, kan dat problemen opleveren met je cashflow. Met factoring via verpanding of cessie kun je meestal binnen 24 uur al over je geld beschikken. Zo kun je je volledig focussen op jouw bedrijf.

Factoring via verpanding of cessie

Wat is verpanding?

Verpanding betekent dat je een pandrecht vestigt op een goed, bijvoorbeeld een factuur. Een pandrecht is een zekerheid die je aan een geldverstrekker geeft in ruil voor een lening. Verpand je je facturen aan een bank? Dan mag de bank direct aanspraak maken op jouw facturen als jij de aflossing en rente van je lening niet betaalt.

Met factoring via verpanding kun je meer geld lenen omdat jouw facturen dienen als onderpand. Zo heb je direct meer werkkapitaal voor je bedrijf. Er zijn overigens twee soorten verpanding: stil pandrecht en openbaar pandrecht. Bij stil pandrecht hoef je je debiteur niet te laten weten dat je je facturen hebt verpand. De debiteur betaalt dus gewoon zijn factuur aan jou. Bij openbaar pandrecht laat je je debiteur vooraf weten dat je de factuur hebt verpand. De betaling van de factuur vindt dan rechtstreeks plaats aan de partij die het pandrecht heeft gevestigd.

Factoring via verpanding of cessie

Wat is cessie?

Bij cessie draag je een vordering over op naam. Dat wil zeggen dat je een factuur verkoopt aan een derde partij zoals een factoringmaatschappij of een incassobureau. Deze verkoop of cessie zorgt ervoor dat de derde partij de nieuwe schuldeiser wordt van de factuur. Als je jouw factuur overdraagt, wordt jij de cedent genoemd. En de partij die de vordering overneemt, wordt ook wel cessionaris genoemd.

Met factoring via cessie kun je meer geld lenen omdat jouw factuur direct worden uitbetaald. De partij die jouw factuur overneemt, wacht namelijk op de betaling terwijl jij ondertussen je geld krijgt voorgeschoten. Factoring via cessie vindt uitsluitend via openbare cessie plaats. Dit betekent dat je vooraf aan je debiteur laat weten dat je de factuur overdraagt. De debiteur betaalt de factuur dan rechtstreeks aan de derde partij.

Wat zijn de verschillen tussen factoring via verpanding of cessie?

Je facturen verpanden of cederen komt bijna op hetzelfde neer maar er zijn wel degelijk verschillen. Zo geeft een bank je bij verpanding van je facturen vaak maar een bepaald percentage van de waarde van je debiteurenportefeuille, terwijl een factoringbedrijf je facturen volledig uitbetaalt.
Daarnaast loop jij bij verpanding aan de bank nog steeds het kredietrisico en ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je facturen daadwerkelijk worden betaald. Bij factoring via cessie wordt het kredietrisico en het debiteurenbeheer overgenomen door de factoringmaatschappij.

Ook in de acceptatie is er een verschil tussen factoring via verpanding of cessie. Een bank accepteert jouw vorderingen op basis van jouw financiële resultaten. Wanneer je overgaat tot factoring via cessie accepteert een factoringmaatschappij jouw factuur op basis van de kredietwaardigheid van jouw debiteur. En bij factoring via verpanding leen je geld en bouw je een schuld op. Bij factoring via cessie financier je met eigen middelen en heb je geen schuld.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat factoring via verpanding of cessie voor jou kan betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak bij ons en je weet direct waar je aan toe bent.

Bereken hier je factoringskosten