Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Factoring is dé oplossing voor snelle betalingen, stabiele cashflow en maximale flexibiliteit

Een eigen bedrijf runnen is geweldig, maar er komt veel bij kijken. Een van de grootste uitdagingen waar je als ondernemer mee te maken hebt, is dat je klanten jouw facturen op tijd betalen. Als ze laat of te laat betalen, kan dat veel frustratie geven en jouw cashflow onder druk zetten. Factoring is daarvoor een slimme en flexibele oplossing. In dit artikel leggen we je uit wat factoring is, wat de voordelen zijn, hoe het werkt en waar je op moet letten bij het kiezen van een factoringbedrijf.

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van financiering waarbij je openstaande facturen verkoopt aan een factoringbedrijf zoals SVEA, Voldaan en Factris. In ruil daarvoor krijg je direct een groot deel van het factuurbedrag uitbetaald, vaak tussen de 70% en 100%. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot jouw klant betaalt, maar dat je direct over het geld kunt beschikken. Daarmee wordt jouw cashflow aanzienlijk verbeterd.

Wat zijn de voordelen van factoring?

Factoring is niet alleen een slimme oplossing om altijd over voldoende cashflow te beschikken. Deze financieringsvorm geeft je ook veel flexibiliteit en dat is een groot voordeel. Die flexibiliteit kun je zelf uitbreiden door daar in je factoringcontract afspraken over te maken. We noemen enkele onderdelen van een factoringcontract die bijdragen aan jouw flexibiliteit. Hier kun je dus op letten bij het kiezen van een factoringbedrijf. Zo profiteer jij van optimaal voordeel:

Geen lange contractduur
Sommige factoringbedrijven bieden contracten aan zonder lange looptijden. Zo kun je per factuur kiezen of je wel of geen gebruik wilt maken van factoring. Dat is handig, want bij je klant die wel altijd op tijd betaalt, heb je dat immers ook helemaal niet nodig.

Selectieve factoring
Je kunt zelf bepalen welke facturen je wilt verkopen aan het factoringbedrijf in plaats van dat alle facturen automatisch worden overgedragen.

Flexibele voorschotten
Het percentage van het factuurbedrag dat direct wordt uitbetaald, varieert per factoringbedrijf. Dat geeft jou de mogelijkheid om een bedrijf te kiezen dat het beste past bij jouw financiële situatie.

Variabele kostenstructuur
Ieder factoringbedrijf kan een op maat gemaakte kostenstructuur aanbieden, afhankelijk van wat de behoefte is van jouw bedrijf.

Flexibele dienstverlening
Vaak kun je bij een factoringbedrijf kiezen voor factoring met of zonder debiteurenbeheer en kredietrisico-overname. Die keuze maak je dus zelf op basis van hoeveel controle je zelf wil behouden.

Wat zijn de kosten van factoring?

Factoring is de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit en er komen steeds meer bedrijven op de markt die zich als factoringpartij aanbieden. Ze onderscheiden zich met net een andere vorm van factoring en elke partij heeft natuurlijk zijn eigen kostenplaatje. Daardoor is het voor jou best lastig om offertes te vergelijken om te zien welke partij het beste bij je past en wat de kosten zijn. Over het algemeen kun je zeggen dat de kosten van factoring worden bepaald door 4 factoren:

1. Het bedrag van de factuur die je uitbesteedt
2. De kredietwaardigheid van de debiteur (jouw klant dus)
3. De kredietwaardigheid van jouw bedrijf
4. De betalingstermijn waarop de debiteur meestal zijn factuur aan jou betaalt

Stabiliteit en kredietwaardigheid

Bij het kiezen van een factoringbedrijf wil je natuurlijk met een betrouwbare onderneming in zee gaan. De stabiliteit en kredietwaardigheid van het bedrijf zijn dus cruciaal. Maar hoe check je dat? Controleer of het factoringbedrijf voldoet aan de volgende 4 kenmerken:

Gezonde financiële resultaten
Een factoringbedrijf dat financieel gezond is, kan stabiele en positieve cijfers laten zijn. Zorg dat het bedrijf dat jij op het oog hebt dat kan laten zien.

Transparantie
Check of het bedrijf open is over haar financiële resultaten

Betrouwbare holding
Kijk of het bedrijf onder een betrouwbare holding valt.

Duurzaamheid
Een bedrijf dat al langer bestaat, kan een duidelijk teken zijn van betrouwbaarheid.

Al deze informatie vind je meestal op de website van het factoringbedrijf of bij de Kamer van Koophandel en kun je dus heel handig vooraf uitzoeken.

Factoringpercentage

Om gebruik te maken van factoring, betaal je een percentage van het factuurbedrag. Meestal ligt dat bedrag tussen de 1% en 6%. Het factoringbedrijf houdt dit percentage in op het bedrag dat aan jou wordt uitbetaald. Kijk vooraf goed of dit bedrag redelijk is, maar bedenk ook dat het laagste percentage niet altijd het goedkoopste is omdat er dan nog vaak aanvullende kosten van toepassing zijn.

Boeterentes en overige kosten

Sommige factoringbedrijven hanteren een boete als een klant te laat betaalt. Zo’n boete kan oplopen tot 0,1% per dag. Het is slim om vooraf te checken of het factoringbedrijf dat jij op het oog hebt, deze voorwaarde stelt.

Daarnaast hanteren veel factoringbedrijven aanvullende kosten zoals jaarlijkse abonnementskosten, administratiekosten per factuur en kosten voor creditchecks. Controleer vooraf of het factoringbedrijf deze kosten in rekening brengt en hoe hoog die kosten dan zijn. Houd er rekening mee dat dat niet alle factoringbedrijven hier open over communiceren. Vaak zie je de volledige kosten pas echt als je eenmaal een offerte hebt aangevraagd.

Uitbetaling

Het percentage van het factuurbedrag dat direct wordt uitbetaald, verschilt per factoringbedrijf. Sommige bedrijven betalen direct 100% aan je uit. Andere aanbieders hanteren een depot en betalen slechts 70 tot 90% direct uit. Het resterende bedrag krijg je dan pas als de klant volledig heeft betaald. Wil jij liever direct het volledige bedrag ontvangen? Kies dan voor een factoringbedrijf dat geen depot hanteert.

Overname debiteurenbeheer en kredietrisico

Sommige factoringbedrijven nemen het totale debiteurenbeheer van jou over. Zo kun jij je volledig op je onderneming richten. Andere bedrijven laten het debiteurenbeheer aan jou over. Bepaal bij de keuze van het factoringbedrijf zelf wat voor jou handig is.

Maak je keuze voor het factoringbedrijf ook op basis van het wel of niet overnemen van het kredietrisico. Neemt het bedrijf het kredietrisico wel over, dan ben jij verzekerd van je geld, zelfs als jouw klant in financiële problemen komt of failliet gaat. Dat geeft jou extra zekerheid.

Heb je al een weloverwogen keuze gemaakt? Of heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste factoringbedrijf? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs. We helpen je graag verder.