Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Fabels en feiten over een vastgoedhypotheek: wat je écht moet weten

Als ondernemer denk je misschien aan investeren in vastgoed voor verhuur. Dat lijkt een slimme zet, want zo heb je stabiele inkomsten uit verhuur en daarmee is je investering op lange termijn rendabel. Maar als het om een vastgoedhypotheek gaat, hoor je vaak tegenstrijdige verhalen. Wat is nu waar? Daarom nemen we in dit artikel 3 fabels over een vastgoedhypotheek onder de loep en vertellen we je aan de hand van 3 feiten uiteraard ook hoe het wel zit zodat je met de juiste informatie aan de slag kunt met jouw financieringsaanvraag.

Fabel 1: Een vastgoedhypotheek is alleen voor grote investeerders en vereist veel eigen vermogen

Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf denken dat een vastgoedhypotheek alleen is bestemd voor een groot bedrijf met veel eigen vermogen. Dat klopt absoluut niet. Een vastgoedhypotheek is juist ook toegankelijk voor kleinere ondernemers die willen starten met verhuur van vastgoed. Het is inderdaad waar dat je zelf een deel van het benodigde bedrag moet inbrengen. Meestal ligt die eigen inbreng tussen de 20% en 30% van de waarde van het pand. Dit betekent echter niet dat je een gigantisch eigen vermogen moet hebben om überhaupt te kunnen starten. Met de juiste begeleiding en een slimme financiële strategie kun je al snel je eerste pand financieren.

Fabel 2: Vastgoed is altijd een investering zonder risico’s

Investeren in vastgoed is over het algemeen een stabiele investering, maar het is niet zonder risico’s.
Leegstand van je pand, veranderingen in de markt of dalende vastgoedprijzen kunnen van invloed zijn op jouw rendement. Het is daarom handig om vooraf deze risico’s goed in beeld te hebben zodat je je investering daar op kunt aanpassen. Want een vastgoedhypotheek is een aantrekkelijke manier om je bedrijf te laten groeien, maar het is slim om vooraf een goed plan te hebben bij eventuele tegenvallers.

Fabel 3: Een vastgoedhypotheek is een langdurig en ingewikkeld proces

De aanvraag van een vastgoedhypotheek wordt vaak gezien als een tijdrovend en ingewikkeld proces, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je de documenten die je moet aanleveren zoals huurcontracten, jaarcijfers, aangifte inkomstenbelasting en een taxatierapport op orde hebt, kan de aanvraag van jouw vastgoedhypotheek relatief snel verlopen. Met de hulp van een adviseur die ervaring heeft in de vastgoedmarkt, wordt jouw aanvraag bovendien vaak efficiënter afgehandeld.

De voordelen van een vastgoedhypotheek

Een vastgoedhypotheek is zoals je leest een aantrekkelijke manier om je bedrijf een nieuwe impuls te geven. Want een investering in vastgoed levert je meerdere voordelen op die we voor je op een rij hebben gezet. Absoluut geen fabels dus, maar pure feiten.

Feit 1: Vastgoed is een stabiele investering op lange termijn

Vastgoed is op lange termijn zeker een stabiele investering, want historisch gezien stijgt de waarde van een pand. Daarnaast profiteer jij maandelijks van huurinkomsten. Natuurlijk zijn er altijd risico’s verbonden aan een investering, maar met vastgoed heb je de mogelijkheid je investering te spreiden en optimaal te profiteren van de waardestijging.

Feit 2: Herfinanciering biedt je de kans te groeien

Een groot voordeel van investeren in vastgoed is dat je kunt herfinancieren zodra de waarde van je pand stijgt. Die overwaarde kun je gebruiken bij de aanschaf van een nieuw pand zonder dat je daar een groot deel van je eigen vermogen voor moet inzetten. Zo kun je stap voor stap je vastgoedportefeuille laten groeien.

Feit 3: De vastgoedmarkt blijft aan veranderingen onderhevig

Een mooi rendement op lange termijn maakt investeren in vastgoed voor veel ondernemers aantrekkelijk. Maar eerlijk is eerlijk: de vastgoedmarkt verandert continu waardoor je altijd alert moet blijven op wijzigingen in wetgeving en regels, zoals de Wet betaalbare huur en de belastingheffing in box 3.

Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Met deze wet introduceert de overheid de middenhuursector: een categorie huurwoningen met specifieke regels en maximale huurverhogingspercentages. Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun woning, heeft het kabinet de middenhuur gereguleerd en het woningwaarderingsstelsel verplicht gesteld. Zo worden de huurprijzen betaalbaar gehouden voor middeninkomens en staan ze in verhouding tot de kwaliteit van de woning. Voor jou als verhuurder betekent dit dat je te maken krijgt met nieuwe voorschriften die van invloed zijn op de huurprijs van jouw vastgoed.

Belastingheffing in box 3

Als je investeert in vastgoed vanuit privé krijg je ook te maken met veranderende wetgeving als je belast wordt in box 3. Voor box 3 geldt nu nog een gunstiger belastingtarief dan voor box 1, omdat je geen belasting betaalt over het bedrag dat je werkelijk hebt ontvangen aan rendement. Maar de box 3 belasting gaat vanaf 2027 flink omhoog. Dan wordt er een nieuw stelsel voor de belastingheffing in box 3 ingevoerd, waarbij je belasting betaalt over je huurinkomsten en over de waardeontwikkeling van het vastgoed.  

Een vastgoedhypotheek is een investering in de toekomst

Ben je als ondernemer op zoek naar stabiele inkomsten op lange termijn? Dan kan investeren in vastgoed een slimme zet zijn. Laat je vooraf goed adviseren over wat voor jou de beste oplossing is, want verhuur uit vastgoed is een actueel onderwerp waarbij de wetgeving en regels kunnen wijzigen.

Benieuwd naar wat jouw mogelijkheden zijn op de vastgoedmarkt? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We staan voor je klaar om je te helpen bij de aanvraag van jouw vastgoedhypotheek.