Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De kracht van nieuwe geldverstrekkers neemt sterk toe

Heb je een bedrijfsfinanciering nodig? Dan klop je misschien in eerste instantie aan bij je bank. Steeds meer ondernemers ontdekken echter de mogelijkheden van alternatieve financiers. Uit onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt dat één op de vijf mkb-ondernemers in 2019 koos voor een non-bancaire financiering. In dit blog vertellen we je wat de kracht is van nieuwe geldverstrekkers.

Meer keuze

In de praktijk zien we dat een zakelijke lening met een lange looptijd voor een waardevast object, zoals een bedrijfspand of een goede machine, redelijk vaak bij een bank wordt afgesloten. Maar hoe specifieker het investeringsdoel, hoe meer keuze je hebt naast de reguliere geldverstrekkers. Steeds meer ondernemers besluiten daarom te kiezen voor een alternatieve financier. En die trend wordt bevestigd in het recent verschenen onderzoek van Stichting MKB Financiering. Daaruit blijkt dat er in 2019 ruim 2,7 miljard euro aan non-bancaire financieringen zoals crowdfunding, kredietunies, direct lending, MKB Beurs, lease, vastgoed en factoring is verstrekt aan mkb-bedrijven. Dit is een groei van 26% ten opzichte van 2018. 

Vooral bij financieringsaanvragen onder 1 miljoen euro blijkt het aandeel non-bancair sterk te groeien vanwege het brede aanbod en de beoordelingswijze. Banken zijn de laatste jaren immers voorzichtiger geworden bij de beoordeling van financieringsaanvragen.
Het onderzoek is gedaan voor de uitbraak van de coronacrisis, maar Stichting MKB Financiering verwacht dat als deze trend zich voortzet non-bancaire financiers in 2023 meer bedrijfsfinancieringen verstrekken dan banken.  

Hoe komt het dat ondernemers steeds meer op zoek gaan naar alternatieve financieringsvormen en wat spreekt hen daar zo bij aan?

Ondernemers ervaren dat naast rente en aflossing ook andere aspecten belangrijk zijn bij het afsluiten van een zakelijke lening. Gemak, snelheid, flexibiliteit en betaalbaarheid spelen een steeds grotere rol bij de keuze van de geldverstrekker. De kracht van nieuwe geldverstrekkers neemt daarom sterk toe. Een paar voorbeelden: 

Crowdfunding

Bij crowdfunding financiert het publiek je plannen. Vaak bestaat dit publiek uit meerdere partijen zoals particulieren, sponsors en investeerders, die allemaal een klein bedrag naar eigen keuze investeren totdat jouw investeringsdoel is behaald. De tegenprestatie stem je in onderling overleg af en kan bestaan uit winstdeling, productkorting, aandelen of rente op het geld dat is geïnvesteerd. Crowdfunding kent meerdere voordelen voor zowel jou als voor je funders

  • Marketing: Je bedrijf krijgt een platform om zich te presenteren en je funders liften daar op mee. Zij zijn enthousiast over je bedrijf en fungeren als jouw ambassadeurs. Het marketingeffect dat daardoor ontstaat is groot. 
  • Snelheid: Bij een crowdfundingsplatform zijn de lijnen kort. Jij presenteert je bedrijfsplan en je funders beoordelen dit op haalbaarheid. Vaak heb je binnen een paar dagen al duidelijkheid of je de handen op elkaar krijgt voor jouw plan. Dat gaat veel sneller dan bij een bank.
  • Zekerheid: De beoordeling van jouw financieringsaanvraag vindt bij crowdfunding plaats op basis van de kwaliteit van je plan. Je hoeft vaak geen zekerheid te geven aan je funders in de vorm van een verpanding. Met een tekort aan zakelijke zekerheden kun je bij een bank niet altijd terecht en via crowdfunding kun je dus ook zonder zekerheid een krediet krijgen. 

Factoring

Bij factoring verkoop je de uitstaande facturen van je bedrijf aan een factoringmaatschappij die de facturen bevoorschot. Factoring is dus een vorm van debiteurenfinanciering waarbij je als ondernemer het debiteurenrisico overdraagt aan een gespecialiseerd bedrijf. Je krijgt in ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf direct je geld en hoeft dus niet te wachten totdat je facturen zijn betaald. Factoring wordt ook wel factuurfinanciering genoemd en is een flexibele en gebruiksvriendelijke manier van financieren. De uitstaande factuur werkt als onderpand van je lening. Factoring werkt makkelijk en is snel geregeld. Zo kunnen veel ondernemers die niet in aanmerking komen voor een banklening, toch een financiering krijgen.