Subsidies en lease maken verduurzaming transportmiddelen betaalbaarder

Het zakelijk wagenpark moet de komende jaren duurzamer. Om ondernemers te stimuleren hiermee een start te maken, stelt de overheid verschillende subsidies beschikbaar waarmee het aantrekkelijker wordt om elektrische voertuigen aan te schaffen. Dit voorjaar komen er weer twee subsidies beschikbaar.

Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarom probeert de overheid via allerlei maatregelen de uitstoot van CO2 te verminderen. Als ondernemer met een zakelijke wagenpark krijg je hier vroeg of laat mee te maken via aangekondigde maatregelen als: zero-emissiezones, milieuzones voor dieselvoertuigen, een verbod op verkoop van benzineauto’s en de invoering van de vrachtwagenheffing.

Lease

Op slot voor diesels

“Binnensteden en bouwplaatsen gaan de komende jaren steeds meer op slot voor busjes en vrachtwagens op diesel of benzine. Vanaf 2025 hebben een groot aantal binnensteden zero-emissiezones en na 2028 mogen alleen elektrische bestelwagens deze zones nog betreden. Vanaf 2030 geldt dit ook voor vrachtwagens. Ook bouwplaatsen krijgen te maken met verduurzamingsmaatregelen. Dat staat in het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen”, zegt Erik Slaaf, Sectorbanker Transport, Logistiek en Mobiliteit.


Voor ondernemers betekent dit een flinke investering. De twee subsidieregelingen die dit voorjaar worden opengesteld, maken de investering echter een stuk aantrekkelijker. Want hiermee kun je duizenden tot wel tienduizenden euro’s vergoed krijgen bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen.

SEBA-regeling

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s, afgekort SEBA, wordt dit jaar voor de laatste keer opengesteld en is zeker de moeite van het aanvragen waard. Bij de aankoop van een elektrische bestelbus kun je met deze regeling namelijk tot vijfduizend euro van de aankoopprijs vergoed krijgen. Overweeg je dus je wagenpark te vernieuwen, maak dan dit jaar nog gebruik van de SEBA-regeling. Volgend jaar is deze subsidie niet meer beschikbaar en vervalt bovendien voor ondernemers de vrijstelling voor BPM voor dieselauto’s.
De datum waarop je de SEBA-regeling kunt aanvragen, is op dit moment nog niet bekend, maar waarschijnlijk in de loop van april.

AanZet

De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks, afgekort AanZet, bestaat al langer en is sinds 26 maart jl. weer opengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De AanZet is speciaal voor het verduurzamen van zwaartetransport en de subsidie is een percentage van de aankoopprijs met een maximum van 115.200 euro.

Het budget voor deze regeling is twee dagen na de openstelling met € 1,5 miljoen overtekend. Er zijn dus meer aanvragen dan er geld beschikbaar is. Je kunt nog aanvragen, maar de kans dat jouw aanvraag subsidie krijgt is erg klein. De AanZet wordt echter vaker beschikbaar gesteld, dus houd de berichtgeving hierover goed in de gaten voor een nieuwe kans.

Lease

Voorwaarden

Wil je in aanmerking komen voor deze subsidieregelingen, dan heb je daar een offerte van de leverancier voor nodig. Met de offerte toon je aan dat je de subsidie nodig hebt voor de aankoop. Vraag dus niet na de aankoop pas subsidie aan, want dan wordt het sowieso niet toegekend.

Daarnaast vraagt de aanschaf van een elektrische auto of vrachtwagen nog een flinke investering. Voor de financiering daarvan kun je uiteraard bij een van onze adviseurs terecht. Samen met jou zoeken we naar de best passende oplossing om jouw wagenpark te verduurzamen.

Lease als oplossing

Zoek je een betaalbaardere oplossing voor het verduurzamen van je bedrijfsauto’s? Denk dan eens aan lease. Als je een elektrische bedrijfswagen nodig hebt, maar deze op dit moment niet kunt betalen, is lease een goede optie. Je hoeft het bedrag immers niet in één keer te betalen maar via maandelijkse termijnen die zijn vastgelegd in een leaseovereenkomst. Ook als je graag regelmatig je machinepark wil updaten, is lease aantrekkelijk. Want aan het einde van de leaseperiode kun je eenvoudig je bedrijfswagen vervangen door een nieuwer exemplaar.

Voor de financiering van een duurzaam bedrijfsmiddel hanteren veel geldverstrekkers vaak een lage rente en een langere looptijd waardoor je maandlast lager uitvalt. Daarmee wordt lease een aantrekkelijk alternatief om je wagenpark betaalbaar te verduurzamen.

Nieuwsgierig geworden naar wat het beste bij jou past? Onze adviseur helpt je graag om alle verschillende financieringsopties helder voor je op een rij te zetten, de kosten en risico’s tegen elkaar af te wegen en met jou de financiering te kiezen die het beste past bij jouw situatie. Maak direct een afspraak met een van onze adviseurs. Met 50 vestigingen door het hele land is er altijd een bij jou in de buurt.