Grotere MKB-bedrijven in trek, toename bankfinanciering en verdor loan bij overnames

Het herstel van de Nederlandse overnamemarkt, met een focus op bankfinanciering, heeft zich het afgelopen half jaar voortgezet. In de tweede helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met 5% en liep de gemiddelde verkooprijs van een MKB-bedrijf op naar 4,75 keer de brutowinst.

Dit is een van de uitkomsten van de Brookz Overname Barometer, het periodieke onderzoek van Brookz naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 276 Nederlandse fusie & overname-advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Bankfinanciering

Meer grotere deals

Nu de rente inmiddels afvlakt en de inflatie lijkt te zijn beteugeld, is ook het vertrouwen bij ondernemers en investeerders weer teruggekeerd. Vergeleken met H1-2023 steeg het aantal verkooptransacties in de afgelopen zes maanden met 5%.

Daarbij viel op dat er met name meer bedrijven met een grotere dealwaarde werden verkocht (dealwaarde < 5 mln euro). Het aandeel transacties van bedrijven met een dealwaarde < 2,5 mln euro daalde daarentegen van 63% naar 43%.

Hogere EBITDA-multiple

De gemiddelde verkoopprijzen namen het afgelopen half jaar licht toe: gemiddeld werd voor een MKB-bedrijf 4,75 keer de brutowinst (EBITDA-multiple) betaald, een stijging van 2% ten opzichte van een half jaar eerder.

De hoogste EBITDA-multiple voor de Softwareontwikkeling­-sector is opnieuw toegenomen met 0,2 naar 7. De multiples voor de Groothandel, E­-commerce & Webshops en Media, Reclame & Communicatie-sectoren zijn stabiel gebleven. Voor drie sectoren is er een daling in multiple gerapporteerd; zo is de multiple voor de IT­-dienstverleningsector gedaald van 6,5 naar 6,4.

EBITDA-multiple
Bedrijfsovername financieren

Bereken hier jouw verwachte maandlasten

    • Benodigd

    • Voer een getal groter dan of gelijk aan 0 in.
    • This field is hidden when viewing the form
      Voer een getal groter dan of gelijk aan 0 in.
    • Eigen inbreng

    • Totale financiering

    • Looptijd

    • This field is hidden when viewing the form
      • Gewenste aflossing

      • This field is hidden when viewing the form
      • This field is hidden when viewing the form
    • Jouw gegevens

    • This field is hidden when viewing the form
    • This field is hidden when viewing the form
      Voer een getal kleiner dan of gelijk aan 100 in.
      De rente verschilt sterk per situatie. Wij hanteren in deze berekening het volgende indicatieve %:
    • Door het formulier te versturen geef je toestemming om je gegevens beveiligd te bewaren en ga je akkoord met ons privacy statement.
    • This field is hidden when viewing the form
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Bedrijfsovername financieren
    Je overweegt een overname van een bedrijf? Bereken vrijblijvend jouw verwachte maandlasten.

    Dit kun je verwachten

    Welke aanbieders zijn er mogelijk
    Wat zijn de maandlasten
    Wat zijn de rente mogelijkheden
    Persoonlijk advies

    De meeste ondernemers willen graag een persoonlijke toelichting. Deze service is kosteloos en vrijblijvend.

    Bankfinanciering

    Financieringsmix

    Om de overnamesom te financieren, gaan kopers op zoek naar een financieringsmix. Ondanks het toegenomen vertrouwen van ondernemers en investeerders zijn banken nog steeds voorzichtig met financieren. Daardoor is met name de component vendor loan (verkoperslening) steeds belangrijker geworden om een overnamefinanciering rond te krijgen. Vergeleken met bijna vier jaar geleden is het aandeel van vendor loans inmiddels gestegen van 75% naar 83%.

    Een vendor loan brengt de puzzel van meerdere financieringsbronnen wel aan het draaien. Het geeft naar de bank allereerst een signaal van vertrouwen in de nieuwe eigenaar. Daardoor wil de bank ook weer meer financieren en kan de deal doorgang vinden. Daarnaast levert een achtergestelde lening tegen bijvoorbeeld 8% rente op dit moment drie keer zoveel op dan het geld op een spaarrekening zetten. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten: een win/win-situatie.

    Bankfinanciering

    Earn-out als smeermiddel

    Ook de component earn-out wordt steeds vaker gebruikt om MKB-overnametransacties door te laten gaan. In een transactie waarbij een earn­-out-regeling wordt toegepast, is een gedeelte van de verkoopopbrengst afhankelijk van toekomstige prestaties. In de praktijk betekent dit dat de verkoper niet direct de volledige verkoopprijs ontvangt en uit het bedrijf stapt, maar dat hij of zij voor een bepaalde periode gecommitteerd blijft aan de resultaten van het bedrijf (wat vaak gepaard gaat met een actieve functie in het bestuur of als externe adviseur).

    Met een earn­-out minimaliseert een koper het risico dat er te veel betaald wordt, terwijl de verkoper een incentive heeft om het bedrijf zo goed mogelijk over te dragen. In 2020 werd in 1 op de 4 transacties een earn­-out-regeling ingezet. In H2-­2023 is dit aantal toegenomen tot 28%. Gemiddeld duurde een earn­-out-regeling in H1­-2020 zo’n 21 maanden. Voor H2-2023 is er een gemiddelde lengte van een earn-out-afspraak van 22 maanden gerapporteerd. Gemiddeld bedroeg een earn-­out ongeveer 19% van de totale dealwaarde.